komora chłodnicza
Usługi

Jak utrzymać najwyższą jakość żywności?

Co określamy terminem jakości produktu? Jest to zbiór właściwości fizycznych i wrażeń zmysłowych konsumentów. Konsumenci wybierając żywność opierają się głównie na tym co mogą sprawdzić za pomocą swoich zmysłów czyli smak, zapach, kolor i konsystencję. Dodatkowo w warunkach laboratoryjnych sprawdzane są rodzaje i poziomy skażenia bakteryjnego, procesy chemiczne oraz rodzaje i ilości środków konserwujących.

Systemy chłodzenia żywności

komora chłodniczaJakość żywności można zapewnić na wiele rożnych sposobów. W celu zachowania jakości artykułów spożywczych stosuje się różne metody konserwacji i przechowywania, takie jak chłodzenie, wysuszanie, solenie, konserwowanie w cukrze, wędzenie, puszkowanie, napromienianie, i ochrona przed światłem. Największym zagrożeniem dla jakości produktów są procesy mikrobiologiczne, między innymi rozmnażanie się mikroorganizmów na powierzchni i w ich wnętrzu oraz rozwój bakterii na ich powierzchni. Wpływ na jakość mogą mieć również procesy chemiczne takie jak utlenianie i hydroliza. Na stan artykułów spożywczych wpływ maja również procesy mechaniczne, w tym pakowanie i przenoszenie. Transport i przeładunek żywności to typowe procesy mechaniczne wpływające na jej jakość. Kolejnym czynnikiem jest wilgoć w chłodni. Komory chłodnicze w swoich wnętrzach mają zazwyczaj dużą wilgotność, w celu uniknięcia nadmiernego wysuszenia produktów. Jednak musi być ona zachowana na odpowiednim poziomie, a w krótkiej chwili jej poziom mogą zmniejszyć na przykład zbyt długo uchylone drzwi chłodnicze.

Skuteczne systemy chłodnicze posiadają również regulowany i odpowiednio natężony przepływ powietrza, w niektórych przypadkach również taki, który reguluje udział niektórych gazów w składzie powietrza tak jak ma to miejsce w przypadku przechowywania jabłek i gruszek.

Możliwość komentowania Jak utrzymać najwyższą jakość żywności? została wyłączona